Beste bewoners van de Bergse Plaat,

Ik zal mij kort even voorstellen, wie ik ben en wat het project Camera in Beeld inhoudt. Ik ben René Maliepaard, 50 jaar en sinds november 2020 werkzaam in het teamgebied van de politie Bergen op Zoom. Ik werk aan het project ‘Camera in Beeld’, voornamelijk op de vrijdagen waarbij ik actief op zoek ga naar contacten voor het project Camera in Beeld, zowel privé als bedrijven en verenigingen.

Per e-mail ben ik de overige dagen van de week gewoon bereikbaar.

Doel van dit project

Veel bedrijven en particulieren gebruiken camera’s voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun panden en goederen. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’, maakt de politie gebruik van een databank, genoemd ‘Camera in Beeld’.

Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad zich camera’s bevinden die mogelijk beelden van een eventuele dader hebben. Het gaat hier enkel en alleen om buitencamera’s.

Het verzoek is uw camera aan te melden via www.politie.nl/CIB. Dit is kosteloos en de politie kan nooit meekijken of inloggen. Aanmelden kan middels het KVK nummer via de website van de politie en particulier kan dit via DigiD.

De komende weken zal ik op de vrijdagen te vinden zijn op De Bergse Plaat en zal ik woningen bezoeken en hier de bijgevoegde informatie inclusief een visitekaartje achterlaten.

Via e-mail kunt u altijd een afspraak maken. Ik werk niet in uniform, maar zal mij wel altijd legitimeren.

Met vriendelijke groet,

René Maliepaard

&&&&&

Nieuws van onze wijkagent Jordy

Spreekuur

Op woensdag 2 februari heb ik een spreekuur georganiseerd in winkelcentrum de Zeeland. Het doel was met name om weer te zorgen voor een laagdrempelig contact met de wijkbewoners. Iets wat we, vanwege de corona-tijd, erg gemist hebben maar wat enorm waardevol is. Tijdens dit spreekuur kon ik gebruikmaken van het initiatief Coppie Koffie, van de nationale politie.

Hiervoor zijn er landelijk een aantal elektrische voertuigen die zijn uitgerust om voorlichtingen/spreekuren te geven, onder het genot van een lekker bakje koffie.

Helaas zat ik, op de dag van het spreekuur, in quarantaine. Maar, met dank aan een aantal toffe collega’s en het scherm dat in het voertuig aanwezig is, kon ik toch ‘online’ aanwezig zijn en konden mensen meldingen maken/vragen stellen bij mij.

Vanaf mei zal Coffee with a Cop weer gaan starten, op de eerste woensdag van de maand, tussen 14 en 15 uur, bij de McDonalds op de Boulevard. Ik zie u dan graag J

&&&&&

Ondermijning

Een woord wat u misschien vaak voorbij hoort komen, maar waarvan u eigenlijk niet weet wat het precies is. Een definitie van ondermijning is lastig te geven, omdat ondermijning het gevolg is van verschillende vormen van criminaliteit. Bij ondermijning vervagen de grenzen tussen de bovenwereld (normale maatschappij) en de onderwereld (criminelen). Criminelen richten voor hun activiteiten bijvoorbeeld bedrijven op, vragen vergunningen aan en kopen/huren panden/woningen. En hiervoor hebben ze medewerking nodig van mensen uit de bovenwereld.

Onder andere drugscriminaliteit (denk aan een hennepkwekerij, een drugslab, een drugsdealer) valt onder ondermijning.

Maar nu denkt u misschien, wat kan ik met deze informatie? Als wijkagent ontvang ik graag signalen van ondermijning, zodat wij hier verder mee aan de slag kunnen gaan. Als u bij een bepaalde situatie een onderbuikgevoel heeft, dan zit daar vaak een kern van waarheid in. Denk bijvoorbeeld aan die buurtbewoner die geen werk heeft, maar wel in een hele dure auto rijdt.

Meldingen hierover kunt u, anoniem, doen bij Meld Misdaad Anoniem. Dit kan zowel online, als via het telefoonnummer: 0800-7000.

Aan de hand van deze meldingen gaan wij verder onderzoek doen, eventueel met behulp van ketenpartners (zoals de gemeente Bergen op Zoom).

Let op, u zult geen terugkoppeling krijgen, omdat bij ons (en de ketenpartners) onbekend blijft wie de melding gedaan heeft.

&&&&&

Tips om inbraak te voorkomen

Langzaam aan worden de dagen weer korter en wordt het steeds langer donker. Dit is ook de tijd dat we vaak een toename zien van het aantal (woning)inbraken. Wees alert op verdachte situaties in de wijk. Hoort u glasgerinkel, ziet u een persoon over een schutting klimmen, hoort u geluid uit de woning van uw buren die niet thuis zijn? Bel dan direct 112.

Ziet u een verdacht voertuig, vergeet dan ook niet om een kenteken te noteren en aan ons door te geven. En let ook op de situatie in en rondom uw woning.

Als u weggaat, zorg dan dat uw woning eruit ziet alsof u thuis bent. Zorg er daarnaast voor dat er rondom uw huis geen zaken staan/liggen, die het een inbreker makkelijk maken om binnen te komen.

Zowel de politie, als ook de buurtpreventie zal een extra oogje in het zeil houden tijdens de donkere dagen.

Jordy Ellerkamp, wijkagent Bergse Plaat