Varen op de Binnenschelde

Naar aanleiding van ons eerdere korte overzicht van de regels op de Binnenschelde willen wij deze extra aanvullen. Om met elkaar veilig van het water in de Binnenschelde te blijven genieten is het nodig ons aan de regels te houden. Laten we samen ongelukken voorkomen.
Dit overzicht is gecontroleerd door de politie en Gemeente Bergen op Zoom om verkeerde informatie te voorkomen.
Hiernaast gaan wij als wijkcommissie in gesprek met de gemeente en Brabantse Delta over dit onderwerp naar aanleiding van de reacties die wij vanuit jullie hebben gekregen.
We komen nu op het volgende, zo beknopt mogelijke, overzicht:
 • Een schip mag niet varen, indien het sturen niet wordt verricht door een daartoe bekwaam persoon’. Vraag je als ouder dus goed af of jouw kind bekwaam is en de regels kent.
 • Elke schipper (van een boot of drijvend object) moet op de hoogte zijn van de BPR. Je hoeft deze niet uit je hoofd te kennen maar je moet wel weten wat je hierin kunt vinden. Deze is online te downloaden – je mag deze ook via de Wijkcommissie opvragen.
 • Je mag niet sneller varen dan 9 km per uur én je mag niet meer dan 6 pk aan boord hebben of een combinatie boot-motor hebben die sneller kán dan 20 km/uur).
  Opmerking: vaak gaat een 6pk motor wel sneller dan 20 km/uur. Test dit daarom uit via GPS of door met een fietser mee te varen, je mag parallel aan de fietser niet sneller varen dan de fietser. Regel indien nodig een begrenzer voor jouw motor.
 • Voor roeiboten en zeilboten geldt geen minimumleeftijd voor de schipper.
 • Voor het besturen van motorboten geldt een minimumleeftijd van 12 jaar.
  Als de boot sneller kan varen dan 13 km/uur dan geldt een minimumleeftijd voor de bestuurder van 16 jaar.
 • Houd voldoende afstand van anderen. Er zit geen rem op een boot, als je de motor stopt ga je nog steeds vooruit. Een dodemanskoord is aangeraden maar op de Binnenschelde niet verplicht omdat hier alleen langzame boten mogen varen.
 • Vaar alcoholvrij.
 • Extra info: Aanvankelijk mochten alleen elektrisch aangedreven boten op de Binnenschelde varen maar gemotoriseerde boten tot 6 pk zijn inmiddels ook toegestaan.

Bronnen:

https://www.vaarbewijsexpert.nl/FAQ/WatersportCursus.html

https://www.vaarbewijzen.nl/binnenvaartpolitiereglement/

https://indebuurt.nl/bergenopzoom/nieuws/politie-handhaven-binnenschelde~83744/#:~:text=De%20politie%20houdt%20snelheidsduivels%20op%20de%20Binnenschelde%20in%20de%20gaten&text=Rechts%20heeft%20voorrang%2C%20te%20hard,het%20water%20van%20de%20Binnenschelde%3F

https://www.das.nl/juridische-informatie/reizenverkeer/reisgeschillen/2-autoreis/in-nederland/bijzonder-vervoer/varen-op-het-water/welke-regels-gelden-er-op-het-water#:~:text=Op%20een%20snelle%20motorboot%2C%20jetski,fijn%2C%20wel%20verplicht%20en%20veilig.