Met dank aan Randall van Gurchom-Colijn voor het onderzoek naar de juiste wet- en regelgeving.

De afgelopen maanden zijn er enkele kleine incidenten geweest: een drone die op een zonnige dag boven de tuinen vloog waar zonnende mensen lagen; een drone die onbestuurbaar is geworden, wegvloog en niet meer is teruggevonden; een vliegtuig dat van zijn koers heeft moeten afwijken omdat iets wat leek op een drone in het zicht was. Dronepiloten zijn vaak niet bekend met de regels en konden ook de risico’s niet goed inschatten. In het ergste geval kan een drone in botsing komen met het vliegtuig, omdat een piloot van een vliegtuig de drone niet verwacht. Als een drone zich in de vleugel of motor boort kan dat een vliegtuigcrash in de woonwijk tot gevolg hebben.

Naast de brandweer/politie is er op dit moment in onze directe omgeving alleen één bedrijf uit Huijbergen wat legaal met drones mag vliegen boven de Bergse Plaat. Dit bedrijf gaf aan de illegale vliegers wel vervelend te vinden, vanwege (a) de gemiste omzet in het geval van commerciële vluchten, (b) het imago van drones hierdoor slechter wordt en (c) omdat hierdoor andere mensen gaan denken dat het wél legaal is om zomaar met een drone op te stijgen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport en de luchtverkeersleiding gaven beiden aan dat het echt noodzakelijk is om toestemming te hebben om te vliegen in de CTR/RMZ van Woensdrecht. Dit is een gebied in een cirkel met een straal van 14 km om vliegbasis Woensdrecht heen. Hier valt de hele gemeente Bergen op Zoom in. In dit gebied wordt volop geoefend door de luchtmacht en in de weekenden kruisen veel sportvliegtuigen het gebied omdat ze er doordeweeks vaak niet doorheen mogen vliegen. Omdat drones in dit gebied in beginsel verboden zijn, verwachten deze piloten ze dus ook niet.

Alle exacte regels zijn in een kleine infographic gezet die als startpunt gebruikt kan worden om de juiste vergunning en toestemming te krijgen. Het is sinds september 2021 wél iets makkelijker geworden om een vergunning te krijgen door gebruik te maken van de PDRA-S01, hierin zijn de vluchtrisico’s voorgedefinieerd.

Kortom, vliegen met een drone rondom de Bergse Plaat kan dus veilig en legaal. Er moet alleen wel wat extra werk voor verricht worden. Er zijn onder de huidige regels geen mogelijkheden om het verkrijgen van toestemming eenvoudiger te maken.