Opruimen rond de Kreek en Noordlandseweg 5 augustus 2019

Ophaalschema werkgroep Zwerfvuil

We gingen weer vol goede moed op pad op en rond de basisscholen De Kreek en Lodijke. Het weer zat gelukkig mee. De Voetbalkooi en de Waterknoop namen we mee in onze opruimactie. Dankbaar werk, want er viel toch wel weer veel te scoren: een paar volle plastic afvalzakken zwerfvuil en de nodige complimentjes van voorbijgangers.
Volgende week heeft Joke geregeld dat we rond de tafel gaan met de scholen om zaken af te spreken over het opruimen. De afvalbakken kunnen het vele zwerfvuil vaak niet aan. Regelmatig puilen ze dan ook uit, waardoor het afval in de natuur terecht komt door de vogels en de wind, wat natuurlijk juist niet de bedoeling is. Zo proberen we gezamenlijk te komen tot een schonere leefomgeving . Goed voor het milieu en iedereen kan weer genieten van de natuur ongehinderd door plastic, pakjes of blikjes die het uitzicht verstoren.
Ook op de Noordlandseweg ligt vaak een berg rommel (vooral fastfood- , drugsafval en ontelbare peuken!) waar iedereen zich aan ergert. Ik werd bij het opruimen (dan onderbreek ik m’n hardlooptraining om op te ruimen) door vele wandelaars en zelfs fietsers dankbaar aangesproken. Er zijn gelukkig ook mensen bij die regelmatig hun steentje bijdragen, hoewel de meesten er slechts over klagen. Toch is er veel waardering voor als het opgeruimd wordt. Het uitzicht aan en over het water is daar immers práchtig en als alles schoon is kan iedereen er weer volop van genieten! In de afgelopen weken na mijn vakantie heb ik zo’n zes keer opgeruimd. Daar was ik wel een paar uurtjes mee bezig. De schone aanblik is helaas van korte duur, want om de dag kan ik weer aan de slag.
De (enige, te kleine!) afvalbak bij de picknicktafel puilt uit en steeds moet ik er zakken naast plaatsen (die ik niet mee kan nemen vanwege m’n training). Waarna ik iedere keer op de Buiten Beter App van de gemeente weer met een foto meldde hoe de zaken ervoor stonden. Ze zullen onderhand wel denken: daar is ze weer ;). Een structurele oplossing zou natuurlijk beter zijn. We moeten daarom nodig eens met de gemeente rond de tafel.
Ook sprak ik hondeneigenaars aan die hun viervoeters lieten poepen of plassen (ja echt!) tegen de banken van de picknicktafel of naast de banken aan het wandelpad van ons rondje Binnenschelde. Want als het toch al rommelig is worden mensen weleens wat nonchalant… Er was gelukkig begrip voor als ik dit geduldig uitlegde en de uitwerpselen werden door hen altijd opgeruimd. Toch maar blijven trainen langs het water.
Samen blijven we werken aan een schone Plaat. En…
Hou natuurlijk gewoon…je leefomgeving schoon!
Els Roepers