Door de nieuwe coronamaatregelen zijn er voorlopig geen activiteiten voor onze senioren. Wij vinden dit erg jammer en hopen dat we in het nieuwe jaar weer een en ander op kunnen pakken!

We houden u op de hoogte!

Seniorenontmoetingspunt Berge Plaat

*****

Leest u ook de Uitleg over de spelregels van de seniorendagen

*******
Dinsdag 28 juli: heerlijk buiten met zon en wind hebben we met 20 mensen van ons SOPje genoten van een heerlijke lunch bij het Strandhuys. Er kon een keuze gemaakt worden tussen Landbrood met Vlees arrangement, Rundvleeskroket, gebakken eitje met ham en kaas en Filet Americain of Landbrood met Vis arrangement, garnalenkroket, gebakken eitje met kaas en krabsalade. Het geheel werd geserveerd op een mooie plank met 3 plakken Landbrood en een schaaltje Rauwkost! Het was een flinke hoeveelheid lekkernijen, waar met smaak van werd gegeten. Het was weer erg gezellig om iedereen te zien. We houden nog steeds goed afstand en er worden ook geen handen gegeven of knuffels uitgedeeld. Jammer dat Connie, Liza, Cocky en Jasmien af moesten zeggen i.v.m. gezondheidsklachten. Hopelijk zijn zij volgende week bij de koffie weer present. Daarna hebben Tom, Wilma, Jacques en Joke een gesprek gehad met Frank Rokx. Hij wil ons ook na de zomer graag elke dinsdag onderdak geven en zal dan omtrent het eten vooral met Tom overleggen.
Over eventuele activiteiten tijdens het etentje binnen, hebben we het nog niet gehad. Voorlopig zijn we erg blij dat we op deze manier het contact met onze trouwe SOPPERS gewoon kunnen handhaven. Er hebben zich al weer 4 nieuwe mensen bij ons aangesloten!
Seniorendag 18 februari: na een heerlijke maaltijd bestaande uit hutspot met klapstok kwam de Prins met zijn gevolg op bezoek. De beentjes gingen van de vloer en het werd een gezellige avond!

 

Seniorendag op dinsdag 28 januari: het was weer een gezellige bijeenkomst. De deelnemers genoten van een heerlijke mosterdpreisoep vooraf. Als hoofdgerecht had Domino’s pizza ons pizza’s aangeboden. Als nagerecht kregen we een heerlijk toetje van mango met chocola en slagroom, bereid door onze vaste hobbykok Tom Cats. Er werd weer heel wat afgekletst. Ook onze vorige wijkagent, Jesse, kwam nog even kijken en maakte met iedereen een praatje, evenals ons vaste contact bij Stadlander.

 

 

Seniorendag op dinsdag 17 december: na het voorgerecht (rauwe ham, eendenborst op een bedje van veldsla en groene aspergetips met balsamicostroop) en het hoofdgerecht (varkenshaas met champignon roomsaus, stoofpeertje, sperziebonen gewikkeld in winterwortel en aardappel kroketjes) van het Kerstdiner volgde de Kerstmusical en het zingen van kerstliederen met begeleiding van Jeroen in samenwerking met het CKB en het Buurt Cultuurfonds. Daarna volgde nog een heerlijk toetje (verse sinaasappel met zeste van sinaasappelschil en honing). Eén van de vaste deelneemsters trakteerde ons op een heerlijk drankje tijdens het diner. Het was weer een meer dan gezellige middag!
Het Kerstdiner werd bereid door de deelnemers van onze kookworkshopgroep onder leiding van hobbykok Tom Cats.
Seniorendag dinsdag 26 november Sinterklaasviering en bezoek Burgemeester&Wethouders Bergen op Zoom: na een heerlijke Italiaanse maaltijd: cougettesoep, lasagne en pannacotta kwam Sinterklaas binnen gewandeld. Sommige mensen moesten natuurlijk even bij Sinterklaas komen. Iedereen kreeg daarna een leuk cadeau aangeboden door de winkeliers van het Kompas. Van jumbo hadden we heerlijke pepernoten en van de bakker banketstaaf. Dat was smullen!
Van de winkeliers van het Kompas: Lotje, cafetaria de Kombuis, Domino Pizza, bakkerij Van Oers, Jumbo, apotheek Benu, Optiek Zoom, kapperszaak Verwent, Bloemenhuis Adriënne kregen we de sinterklaascadeaus. Hiervoor onze hartelijke dank!
Hierna bracht het college van burgemeester en wethoudere Bergen opZoom ons een bezoek. Zij gingen tussen de senioren zitten en deze konden vragen stellen, wat voor beide partijen erg verhelderend was.
Weer een zeer geslaagde seniorendag van ons SOPje!
Seniorendag dinsdag 29 oktober: het was weer een gezellige bijeenkomst: er werd gestart met een modeshow. De deelnemers genoten van de kleding die werd geshowd. Daarna werd er geshopt, gepast en gekocht. Een heerlijke maaltijd volgde met pompoensoep, een lekkere gehaktbal, boontjes met spekjes en aardappelpuree. Het toetje was dit keer bijzonder lekker: bladerdeeg met gele room en slagroom. Na de maaltijd was er nog een workshop pompoen versieren. De deelnemers hebben genoten.

 

 

Seniorendag op dinsdag 24 september: om half 12 kwamen de eerste deelnemers al binnen wandelen. Een kleine groep vrijwilligers op die dag, omdat de vaste mensen heerlijk op vakantie waren. In het totaal zijn we met 22 mensen gaan eten! Van onze hulpverleners was alleen de wijkagent aanwezig! Dat werd zeer op prijs gesteld. De kookwerkgroep had maandag al heel wat voorbereidend werk gedaan en het resultaat mocht gezien worden. Een drie gangen diner bestaande uit heerlijke Maïssoep, een lekkere spinazieschotel met kip, champignons, aardappelpuree met pastinaak en een heerlijke saus met als toetje Tiramisu. Omdat een van onze gasten haar 80ste verjaardag met ons wilde vieren, kregen we tijdens het eten een drankje aangeboden. Na het eten gingen we ook nog aan het gebak met een kopje koffie of thee naar keuze. Ondertussen waren we allemaal aan het babbelen over het komende seizoen en de activiteiten die we willen gaan doen met elkaar. Jacques vertelde over een kleine musical, die we met elkaar kunnen gaan in studeren. Joke en Jacques hebben contact met mensen van het CKB, die helpen met de organisatie. Alle aanwezigen reageerden enthousiast en Joke beloofde om zo snel mogelijk met een voorstel te komen voor het oefenen van de liederen en het instuderen van de teksten. Nol Consemulder bood hulp aan en Wijna Zoutendijk oefenruimte. Jacques schrijft die teksten verder uit. We hebben ‘Lang zal ze leven’ gezongen voor Nel en voor Ursula. Helaas zijn we niet meer aan de Nederlandse liedjes toe gekomen die Mia voor ons had opgezocht. Sorry Mia.
Tegen half 3 ging iedereen zeer voldaan huiswaarts. Het was weer een gezellige middag geweest!
Seniorendag op dinsdag 25 juni: we zijn naar Franken Fruit geweest. Hartelijk ontvangen met een lekker kopje koffie/thee en heerlijke fruitcake. Daarna een rondleiding over het bedrijf en aansluitend een heerlijke lunch met drie soorten soep, sla en boterhammen met zelfgemaakte jam. We dronken er zelfgemaakte sapjes bij. Het was warm maar heel gezellig! /sommige deelnemers gingen nog plukken, maar dat was erg warm op deze dag.
Seniorendag op 18 juni: vanaf het Wijkgebouw met auto’s op weg naar Hoeve Hildernisse. Daar werd door onze vaste kok Tom Cats een heerlijke aspergemaaltijd (asperges van Boerkebogers) met ham, aandappeltjes, ei, zeekraal en saus geserveerd. Het was een prachtige zonnige dag en we hebben aan lange tafels gegeten. Een zeer geslaagde maaltijd!
Seniorendag op 28 mei: bezoek van delegatie van SOP aan de tentoonstelling Schatten uit het Rijksmuseum, Lage Landen in het Markiezenhof op dinsdag 28 mei 2019. We bezochten deze expositie op een regenachtige dag met een groep van 13 personen. Er waren 38 parels uit het Rijksmuseum, waaronder schilderijen van Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël, Jozef Israëls, Jacob en Willem Maris, Anton Mauve en Willem Roelofs. Het Markiezenhof had enkele werken van de Bergse kunstenaars Janus Disco en H. van den Berg toegevoegd aan de tentoonstelling.
Het Markiezenhof is één van de vijf musea in Nederland, waar het Rijksmuseum haar schatten exposeert. Daarnaast was ook de koninklijke japon van Koningin Maxima te zien, die ze droeg tijdens Prinsjesdag 2009, ontworpen door Jan Taminiau. Deze ‘Rubia-japon’ is geverfd door een Bergs bedrijf met de kleurstof uit de wortel van de meekrap. Deze had veel bekijks van de dames.
De audiotour gaf een extra dimensie aan de tentoonstelling. Het culturele uitje werd zeer gewaardeerd door de ‘leden’van SOP. Na terugkomst werd door de regen de voortreffelijke picknick van Tom, Annelies, Kees en Inez binnen in het wijkcentrum gehouden. Het was weer gezellig en deze keer ook cultureel.

€ 2000 van de ING voor ons Seniorenontmoetingspunt! Op zaterdag 9 maart mochten we de cheque hiervoor in ontvangst nemen.
We gaan er weer mooie dingen mee doen. Iedereen die gestemd heeft hartelijk dank!

 

Seniorendag 26 maart en 23 april: op deze twee dagen weer heerlijk genoten van een gezond 3-gangen menu! Op 26 maart kwam na het eten notaris Mr. Caroline de Maat een en ander vertellen over onder andere het levenstestament en op 23 april gaf huisarts Dingelstad informatie over ouder worden en wat we hier aan kunnen doen om het aangenamer te maken.
Seniorendag 26 februari: Vastenavondmiddag met warme boerenmaaltijd: de senioren genoten van een lekkere stamppot. Na het eten kwam Prins Nilles III met zijn gevolg ons een bezoekje brengen en toen gingen natuurlijk de beentjes van de vloer.
Seniorendag 29 januari: warme Nieuwjaarslunch en bezoek van mensen van ‘Het Huis van Morgen’: het menu deze keer was: groentesoep met rundvlees, bloemkoolschotel met aardappelpuree en kaas uit de oven met als toetje rijstepap met rozijnen. Er werd weer van gesmuld. De mensen van ‘Het Huis van Morgen’ gaven uitleg over het wonen in de toekomst en brachten hulpmiddelen mee die het leven kunnen veraangenamen. De senioren hadden hier veel belangstelling voor.
Maurice Spapens overhandigde het wenskleed, wat tijdens de kerstbijeenkomst gemaakt was! Klik hier voor meer informatie.
Seniorendag 18 december: gezellig Kerstdiner met muziek op de achtergrond: op 18 december was er een gezellig Kerstdiner. Onze kok Tom Cats maakte als voorgerecht een bonbon van gerookte zalm met kruidenricotta (voor degene die liever vlees had, was er een bonbon van rosbief gevuld met ei, rucola en truffelmayonaise), hoofdgerecht: varkensrollade met paddenstoelenjus en aardappel/knolselderpuree, een stoofpeertje en diverse groenten; nagerecht chocoladepudding met warme kersen en slagroom. U begrijpt wel dat dit smullen was. Er hing een echte kerstsfeer. Fijn was dat de Jumbo ons geholpen heeft om de kosten te drukken. Ook was Jumbomanager Bas van Veldhuizen aanwezig om alle aanwezigen een kortingsbon te geven voor de besloten verkoopavond van de Jumbo!
Er was live muziek van Jeroen Wierikx en Annique Bijsters van het CKB en ook de kerstman kwam langs.
Bijzonder was de aanwezigheid van kunstenaar Maurice Spaapen. Hij breidde een kunstwerk met breinaalden nr. 30 nadat hij wenskaarten had uitgedeeld. Iedereen mocht een wens opschrijven en daarna een lint uitkiezen. Al deze linten werden aan elkaar geknoopt en verwerkt tot een wenskleed.
Dinsdag 29 januari komt hij het kleed brengen.
Seniorendag 27 november: Sinterklaas komt op bezoek om de aangepaste keuken te openen: op 27 november bracht Sinterklaas een bezoek aan de ouderen in het wijkgebouw. Ook werd weer genoten van een lekkere maaltijd, bereid door onze kok Tom Cats: paddestoelensoep, gestoofd konijn met aardappelpuree en spruitjes met als toetje tiramisu. De aangepaste keuken werd geopend en de deelnemers mochten hier een een kijkje in nemen. De pers was aanwezig en ook Evert Weys van de GWBP kwam langs. Voor iedereen was er een chocoladeletter en een klein cadeautje, aangeboden door de winkeliers van ’t Kompas! Hiervoor onze dank!
Seniorendag 30 oktober: op de dag werd er weer lekker gegeten met als thema Oktoberfest!

Seniorendag 25 september: onze nieuwe kok Tom Cats bereidde een voortreffelijke maaltijd voor de deelnemers. Zij genoten van een heerlijke pompoensoep, zuurkoolschotel met zelfgemaakte appelmoes en een heerlijk dessert gemaakt van onder andere gele room, stroopwafels en slagroom. Na het eten konden er weer vragen gesteld worden over veiligheid, gezondheid en wonen.
Koken ‘I love it’
Koken waar je, door het te doen, steeds weer verder komt. Plaatbewoner: Tom Cats, 42 jaar horecaervaring in de servies en organisatie, niet met het koken zelf, maar wel met resultaat en wat ik er van moest vinden. Ik heb heel wat geweldige gerechten voorbij zien komen en geproefd. Vaak dacht ik: dat wil ik ook kunnen klaarmaken. Graag wil ik iets vertellen over koken, mijn grote passie.
Het gaat over de producten, de arbeid en inspanning, de emotie, de passie, de vreugde, de kennis en het inzicht. Als je dat wil kennen, ga je vanzelf beter en lekkerder koken, want je krijgt gevoel voor de producten en technieken. Als je een tomaat of een maïskolf goed begrijpt, kun je er echt iets lekkers van maken. Zo ben ik erachter gekomen wat er van meerdere producten in één pan wordt. Het lezen en begrijpen van een recept, het beeld van het resultaat en de hoeveelheden, de soort kruiden, de kook- en baktijden, die blijven (afhankelijk van het gewicht/de grootte) het product. Wat ik zelf van het koken heb geleerd is: vers, wegen, kijken, ruiken, proeven en dat je nooit van de potten en de pannen weg kan lopen. Ik ben er ook van overtuigd dat het geheim van een gezond dieet is: de variatie van ingrediënten en bereidingswijzen. Daarom ben ik gek op streek- en seizoenproducten. De natuur geeft de afwisseling die we nodig hebben. De Nederlandse keuken is creatief, gevarieerd en duurzaam. Ik vind het belangrijk om te eten wat het seizoen en het klimaat te bieden heeft. Dat is goed voor de boer, het land, het milieu en voor jezelf. En het is ook nog erg lekker. Veel liever een klein stukje vis of vlees waarvan je zeker weet dat het dier een geweldig leven heeft gehad en meer verse groenten.
Koken met Kennis is ook mijn eigen leerschool, want koken is kennis én ervaring. Koken is een ambacht met veel specialiteiten, met ieder hun trucjes en inzichten. Juist dit maakt koken zo interessant en persoonlijk. Ik wil blijven leren en alle kennis en verhalen die ik daarbij op doe, spannende bereidingswijzen en trends maken mij nieuwsgierig. Waarom ik kook voor het Seniorenontmoetingspunt ‘Rustig aan is van de baan’: Je hobby uitvoeren en het creëren van maatschappelijke betrokkenheid, mooi toch!
De ingrediënten van lekkerder koken:
· Lekker koken met producten van de seizoenen
· Lekker koken betekent iets voelen bij de ingrediënten
· Lekker koken vraagt om enige kennis en inzicht in de kooktechnieken
· Koken is nog leuker als je snapt wat je doet
· Koken is leuk
· Koken is emotie
· Koken is het leukst als je liefde proeft
Er waren ook nog workshops pompoen versieren en schilderen. Deze werden druk bezocht door de aanwezige dames!

*****

Stadlander maakte een verslag van de eerste bijeenkomst:

Rustig aan is van de baan op de Bergse Plaat. Op uitnodiging van de wijkcommissie en stichting Wij(k) kwamen dinsdagmiddag zeventig ouderen samen. Om samen te eten, maar vooral ook om samen te praten en na te denken over meer sociale activiteiten. Onder het motto ‘U vraagt, wij draaien’ konden de deelnemers ook terecht bij medewerkers van Stadlander en WijZijn voor vragen over wonen, welzijn en zorg en hield ook de wijkagent een spreekuur.
Veel ouderen in de wijk grepen de gelegenheid dan ook aan om naar het wijkcentrum te komen. “Ik zit al in het wijkwerk. Het is belangrijk dat er wat voor de wijk gedaan wordt. Dan is dit een heel mooi initiatief”, vindt Cisca Muller. Volgens haar tafelgenoten is er op de Bergse Plaat nog niet veel te doen voor zestigplussers. “Er staat hier wel een biljart, maar dat is het ook wel”, zegt Joop Grif. Joke van Schilt vult aan: “Er is ook nooit een bingo in de buurt.”
Activiteiten Het is duidelijk. De ouderen zouden best graag wat meer sociale activiteiten met elkaar ondernemen. Omdat ook de vergrijzing op de Bergse Plaat steeds meer zichtbaar wordt, organiseerden de wijkcommissie en stichting Wij(k) de maaltijd bij wijze van een try out. De bijeenkomst was vooral bedoeld om te inventariseren waar de oudere wijkbewoners behoefte aan hebben. De aanwezigen mochten hun wensen kenbaar maken op een groot bord. Populair onder de vrouwen is een workshop bloemschikken, terwijl de mannen meer zien in een bier- of wijnproeverij. Ook een rondje rond de Binnenschelde willen velen wel samen ondernemen.
Spreekuur Ondertussen gaat het ook over serieuzere zaken, aan tafel bij de wijkagent en de medewerkers van WijZijn en Stadlander. Frank Ernest, gebiedsconsulent bij Stadlander: “Op de Bergse Plaat wonen relatief veel mensen die in het bezit van een eigen woning zijn. Onder de oudere doelgroep is er interesse om te gaan huren, maar niet iedereen is even handig met de computer. Daarom probeer ik ze daar vandaag mee op weg te helpen.”
Vervolg Joke Grootemaat, voorzitter van de wijkcommissie, kan aan het einde van de middag niet anders dan tevreden zijn. “We hadden een goede opkomst, met veel positieve reacties. Iedereen had het naar zijn zin en ze hebben ook bijna allemaal aangegeven de volgende keer weer te willen komen.” Want een volgende keer komt er zeker aan.