De seniorendagen waren erg gezellig en er is lekker gegeten. Nu de zomerperiode aanbreekt stoppen we even met op dinsdag (eens per maand) een maaltijd en/of activiteit aan te bieden. Maar we zitten natuurlijk niet stil … we gaan gezellig koffie/thee drinken op het plein bij het Kompas. Iedereen is van harte welkom!

Dinsdag 9 juli heerlijk koffie/thee gedronken en gezellig bij gekletst bij bakker Van Oers!
Bakker Van Oers:
dinsdag 9 juli, dinsdag 16 juli en dinsdag 23 juli
Lotje:
dinsdag 30 juli, dinsdag 6 augustus en dinsdag 13 augustus
Er is altijd iemand aanwezig van het SOP/ de Wijkcommissie
van 10 tot half 12. Bij mooi weer buiten en anders binnen.
De koffie of thee wordt is voor eigen rekening.
 Uitleg

Wat gaan we nog meer doen? Klik hier voor de data.

****
Seniorendag op dinsdag 25 juni: we zijn naar Franken Fruit geweest. Hartelijk ontvangen met een lekker kopje koffie/thee en heerlijke fruitcake. Daarna een rondleiding over het bedrijf en aansluitend een heerlijke lunch met drie soorten soep, sla en boterhammen met zelfgemaakte jam. We dronken er zelfgemaakte sapjes bij. Het was warm maar heel gezellig! /sommige deelnemers gingen nog plukken, maar dat was erg warm op deze dag.
Seniorendag op 18 juni: vanaf het Wijkgebouw met auto’s op weg naar Hoeve Hildernisse. Daar werd door onze vaste kok Tom Cats een heerlijke aspergemaaltijd (asperges van Boerkebogers) met ham, aandappeltjes, ei, zeekraal en saus geserveerd. Het was een prachtige zonnige dag en we hebben aan lange tafels gegeten. Een zeer geslaagde maaltijd!
Seniorendag op 28 mei: bezoek van delegatie van SOP aan de tentoonstelling Schatten uit het Rijksmuseum, Lage Landen in het Markiezenhof op dinsdag 28 mei 2019. We bezochten deze expositie op een regenachtige dag met een groep van 13 personen. Er waren 38 parels uit het Rijksmuseum, waaronder schilderijen van Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël, Jozef Israëls, Jacob en Willem Maris, Anton Mauve en Willem Roelofs. Het Markiezenhof had enkele werken van de Bergse kunstenaars Janus Disco en H. van den Berg toegevoegd aan de tentoonstelling.
Het Markiezenhof is één van de vijf musea in Nederland, waar het Rijksmuseum haar schatten exposeert. Daarnaast was ook de koninklijke japon van Koningin Maxima te zien, die ze droeg tijdens Prinsjesdag 2009, ontworpen door Jan Taminiau. Deze ‘Rubia-japon’ is geverfd door een Bergs bedrijf met de kleurstof uit de wortel van de meekrap. Deze had veel bekijks van de dames.
De audiotour gaf een extra dimensie aan de tentoonstelling. Het culturele uitje werd zeer gewaardeerd door de ‘leden’van SOP. Na terugkomst werd door de regen de voortreffelijke picknick van Tom, Annelies, Kees en Inez binnen in het wijkcentrum gehouden. Het was weer gezellig en deze keer ook cultureel.

€ 2000 van de ING voor ons Seniorenontmoetingspunt! Op zaterdag 9 maart mochten we de cheque hiervoor in ontvangst nemen.
We gaan er weer mooie dingen mee doen. Iedereen die gestemd heeft hartelijk dank!

 

Seniorendag 26 maart en 23 april: op deze twee dagen weer heerlijk genoten van een gezond 3-gangen menu! Op 26 maart kwam na het eten notaris Mr. Caroline de Maat een en ander vertellen over onder andere het levenstestament en op 23 april gaf huisarts Dingelstad informatie over ouder worden en wat we hier aan kunnen doen om het aangenamer te maken.
Seniorendag 26 februari: Vastenavondmiddag met warme boerenmaaltijd: de senioren genoten van een lekkere stamppot. Na het eten kwam Prins Nilles III met zijn gevolg ons een bezoekje brengen en toen gingen natuurlijk de beentjes van de vloer.
Seniorendag 29 januari: warme Nieuwjaarslunch en bezoek van mensen van ‘Het Huis van Morgen’: het menu deze keer was: groentesoep met rundvlees, bloemkoolschotel met aardappelpuree en kaas uit de oven met als toetje rijstepap met rozijnen. Er werd weer van gesmuld. De mensen van ‘Het Huis van Morgen’ gaven uitleg over het wonen in de toekomst en brachten hulpmiddelen mee die het leven kunnen veraangenamen. De senioren hadden hier veel belangstelling voor.
Maurice Spapens overhandigde het wenskleed, wat tijdens de kerstbijeenkomst gemaakt was! Klik hier voor meer informatie.
Seniorendag 18 december: gezellig Kerstdiner met muziek op de achtergrond: op 18 december was er een gezellig Kerstdiner. Onze kok Tom Cats maakte als voorgerecht een bonbon van gerookte zalm met kruidenricotta (voor degene die liever vlees had, was er een bonbon van rosbief gevuld met ei, rucola en truffelmayonaise), hoofdgerecht: varkensrollade met paddenstoelenjus en aardappel/knolselderpuree, een stoofpeertje en diverse groenten; nagerecht chocoladepudding met warme kersen en slagroom. U begrijpt wel dat dit smullen was. Er hing een echte kerstsfeer. Fijn was dat de Jumbo ons geholpen heeft om de kosten te drukken. Ook was Jumbomanager Bas van Veldhuizen aanwezig om alle aanwezigen een kortingsbon te geven voor de besloten verkoopavond van de Jumbo!
Er was live muziek van Jeroen Wierikx en Annique Bijsters van het CKB en ook de kerstman kwam langs.
Bijzonder was de aanwezigheid van kunstenaar Maurice Spaapen. Hij breidde een kunstwerk met breinaalden nr. 30 nadat hij wenskaarten had uitgedeeld. Iedereen mocht een wens opschrijven en daarna een lint uitkiezen. Al deze linten werden aan elkaar geknoopt en verwerkt tot een wenskleed.
Dinsdag 29 januari komt hij het kleed brengen.
Seniorendag 27 november: Sinterklaas komt op bezoek om de aangepaste keuken te openen: op 27 november bracht Sinterklaas een bezoek aan de ouderen in het wijkgebouw. Ook werd weer genoten van een lekkere maaltijd, bereid door onze kok Tom Cats: paddestoelensoep, gestoofd konijn met aardappelpuree en spruitjes met als toetje tiramisu. De aangepaste keuken werd geopend en de deelnemers mochten hier een een kijkje in nemen. De pers was aanwezig en ook Evert Weys van de GWBP kwam langs. Voor iedereen was er een chocoladeletter en een klein cadeautje, aangeboden door de winkeliers van ’t Kompas! Hiervoor onze dank!
Seniorendag 30 oktober: op de dag werd er weer lekker gegeten met als thema Oktoberfest!

Seniorendag 25 september: onze nieuwe kok Tom Cats bereidde een voortreffelijke maaltijd voor de deelnemers. Zij genoten van een heerlijke pompoensoep, zuurkoolschotel met zelfgemaakte appelmoes en een heerlijk dessert gemaakt van onder andere gele room, stroopwafels en slagroom. Na het eten konden er weer vragen gesteld worden over veiligheid, gezondheid en wonen.
Koken ‘I love it’
Koken waar je, door het te doen, steeds weer verder komt. Plaatbewoner: Tom Cats, 42 jaar horecaervaring in de servies en organisatie, niet met het koken zelf, maar wel met resultaat en wat ik er van moest vinden. Ik heb heel wat geweldige gerechten voorbij zien komen en geproefd. Vaak dacht ik: dat wil ik ook kunnen klaarmaken. Graag wil ik iets vertellen over koken, mijn grote passie.
Het gaat over de producten, de arbeid en inspanning, de emotie, de passie, de vreugde, de kennis en het inzicht. Als je dat wil kennen, ga je vanzelf beter en lekkerder koken, want je krijgt gevoel voor de producten en technieken. Als je een tomaat of een maïskolf goed begrijpt, kun je er echt iets lekkers van maken. Zo ben ik erachter gekomen wat er van meerdere producten in één pan wordt. Het lezen en begrijpen van een recept, het beeld van het resultaat en de hoeveelheden, de soort kruiden, de kook- en baktijden, die blijven (afhankelijk van het gewicht/de grootte) het product. Wat ik zelf van het koken heb geleerd is: vers, wegen, kijken, ruiken, proeven en dat je nooit van de potten en de pannen weg kan lopen. Ik ben er ook van overtuigd dat het geheim van een gezond dieet is: de variatie van ingrediënten en bereidingswijzen. Daarom ben ik gek op streek- en seizoenproducten. De natuur geeft de afwisseling die we nodig hebben. De Nederlandse keuken is creatief, gevarieerd en duurzaam. Ik vind het belangrijk om te eten wat het seizoen en het klimaat te bieden heeft. Dat is goed voor de boer, het land, het milieu en voor jezelf. En het is ook nog erg lekker. Veel liever een klein stukje vis of vlees waarvan je zeker weet dat het dier een geweldig leven heeft gehad en meer verse groenten.
Koken met Kennis is ook mijn eigen leerschool, want koken is kennis én ervaring. Koken is een ambacht met veel specialiteiten, met ieder hun trucjes en inzichten. Juist dit maakt koken zo interessant en persoonlijk. Ik wil blijven leren en alle kennis en verhalen die ik daarbij op doe, spannende bereidingswijzen en trends maken mij nieuwsgierig. Waarom ik kook voor het Seniorenontmoetingspunt ‘Rustig aan is van de baan’: Je hobby uitvoeren en het creëren van maatschappelijke betrokkenheid, mooi toch!
De ingrediënten van lekkerder koken:
· Lekker koken met producten van de seizoenen
· Lekker koken betekent iets voelen bij de ingrediënten
· Lekker koken vraagt om enige kennis en inzicht in de kooktechnieken
· Koken is nog leuker als je snapt wat je doet
· Koken is leuk
· Koken is emotie
· Koken is het leukst als je liefde proeft
Er waren ook nog workshops pompoen versieren en schilderen. Deze werden druk bezocht door de aanwezige dames!

*****

Stadlander maakte een verslag van de eerste bijeenkomst:

Rustig aan is van de baan op de Bergse Plaat. Op uitnodiging van de wijkcommissie en stichting Wij(k) kwamen dinsdagmiddag zeventig ouderen samen. Om samen te eten, maar vooral ook om samen te praten en na te denken over meer sociale activiteiten. Onder het motto ‘U vraagt, wij draaien’ konden de deelnemers ook terecht bij medewerkers van Stadlander en WijZijn voor vragen over wonen, welzijn en zorg en hield ook de wijkagent een spreekuur.
Veel ouderen in de wijk grepen de gelegenheid dan ook aan om naar het wijkcentrum te komen. “Ik zit al in het wijkwerk. Het is belangrijk dat er wat voor de wijk gedaan wordt. Dan is dit een heel mooi initiatief”, vindt Cisca Muller. Volgens haar tafelgenoten is er op de Bergse Plaat nog niet veel te doen voor zestigplussers. “Er staat hier wel een biljart, maar dat is het ook wel”, zegt Joop Grif. Joke van Schilt vult aan: “Er is ook nooit een bingo in de buurt.”
Activiteiten Het is duidelijk. De ouderen zouden best graag wat meer sociale activiteiten met elkaar ondernemen. Omdat ook de vergrijzing op de Bergse Plaat steeds meer zichtbaar wordt, organiseerden de wijkcommissie en stichting Wij(k) de maaltijd bij wijze van een try out. De bijeenkomst was vooral bedoeld om te inventariseren waar de oudere wijkbewoners behoefte aan hebben. De aanwezigen mochten hun wensen kenbaar maken op een groot bord. Populair onder de vrouwen is een workshop bloemschikken, terwijl de mannen meer zien in een bier- of wijnproeverij. Ook een rondje rond de Binnenschelde willen velen wel samen ondernemen.
Spreekuur Ondertussen gaat het ook over serieuzere zaken, aan tafel bij de wijkagent en de medewerkers van WijZijn en Stadlander. Frank Ernest, gebiedsconsulent bij Stadlander: “Op de Bergse Plaat wonen relatief veel mensen die in het bezit van een eigen woning zijn. Onder de oudere doelgroep is er interesse om te gaan huren, maar niet iedereen is even handig met de computer. Daarom probeer ik ze daar vandaag mee op weg te helpen.”
Vervolg Joke Grootemaat, voorzitter van de wijkcommissie, kan aan het einde van de middag niet anders dan tevreden zijn. “We hadden een goede opkomst, met veel positieve reacties. Iedereen had het naar zijn zin en ze hebben ook bijna allemaal aangegeven de volgende keer weer te willen komen.” Want een volgende keer komt er zeker aan.