Dinsdag 27 november is er weer een bijeenkomst van het Seniorenontmoetingspunt. Deze keer komt Sinterklaas met zijn Pieten op bezoek en wordt de aangepaste keuken officieel geopend! U bent van harte welkom.

Deze seniorendag wordt gesponsord door de winkeliers van ’t Kompas! Zij hebben Sinterklaascadeautjes gegeven voor onze deelnemers. Hartelijk dank hiervoor!

Klik hier voor de uitnodiging.

Opgeven voor een seniorendag kan altijd via secretariaatbergseplaat@gmail.com of 06 83 10 78 02 (spreek bij geen gehoor uw naam en telefoonnummer in)!

Kosten € 10. U kunt dit bedrag van tevoren overmaken op  NL 67 RABO 0326426353, t.n.v. St. Wij(k) ouderensteunpunt. Wilt u iets anders drinken, dan kunt u hiervoor betalen.

Wat gaan we nog meer doen?

2018

  • Dinsdag 18 december: Kerstdiner

2019

  • Dinsdag 29 januari: Nieuwjaarslunch
  • Dinsdag 26 februari: Carnavals feestje met boerenmaaltijd en …..
  • Dinsdag 26 maart: Maaltijd en notaris De Maat vertelt over erfenissen, schenkingen et cetera (13.30 uur)                                                      
  • Dinsdag 23 april: Modeshow van 10.00-12.00 uur. Daarna een maaltijd en huisarts Dingelstad o.v.
  • Dinsdag 28 mei: Buitenactiviteit
  • Dinsdag 25 juni: Buitenactiviteit

****

Seniorendag 30 oktober: op de dag werd er weer lekker gegeten met als thema Oktoberfest!

Seniorendag 25 september: onze nieuwe kok Tom Cats bereidde een voortreffelijke maaltijd voor de deelnemers. Zij genoten van een heerlijke pompoensoep, zuurkoolschotel met zelfgemaakte appelmoes en een heerlijk dessert gemaakt van onder andere gele room, stroopwafels en slagroom. Na het eten konden er weer vragen gesteld worden over veiligheid, gezondheid en wonen.
Koken ‘I love it’
Koken waar je, door het te doen, steeds weer verder komt. Plaatbewoner: Tom Cats, 42 jaar horecaervaring in de servies en organisatie, niet met het koken zelf, maar wel met resultaat en wat ik er van moest vinden. Ik heb heel wat geweldige gerechten voorbij zien komen en geproefd. Vaak dacht ik: dat wil ik ook kunnen klaarmaken. Graag wil ik iets vertellen over koken, mijn grote passie.
Het gaat over de producten, de arbeid en inspanning, de emotie, de passie, de vreugde, de kennis en het inzicht. Als je dat wil kennen, ga je vanzelf beter en lekkerder koken, want je krijgt gevoel voor de producten en technieken. Als je een tomaat of een maïskolf goed begrijpt, kun je er echt iets lekkers van maken. Zo ben ik erachter gekomen wat er van meerdere producten in één pan wordt. Het lezen en begrijpen van een recept, het beeld van het resultaat en de hoeveelheden, de soort kruiden, de kook- en baktijden, die blijven (afhankelijk van het gewicht/de grootte) het product. Wat ik zelf van het koken heb geleerd is: vers, wegen, kijken, ruiken, proeven en dat je nooit van de potten en de pannen weg kan lopen. Ik ben er ook van overtuigd dat het geheim van een gezond dieet is: de variatie van ingrediënten en bereidingswijzen. Daarom ben ik gek op streek- en seizoenproducten. De natuur geeft de afwisseling die we nodig hebben. De Nederlandse keuken is creatief, gevarieerd en duurzaam. Ik vind het belangrijk om te eten wat het seizoen en het klimaat te bieden heeft. Dat is goed voor de boer, het land, het milieu en voor jezelf. En het is ook nog erg lekker. Veel liever een klein stukje vis of vlees waarvan je zeker weet dat het dier een geweldig leven heeft gehad en meer verse groenten.
Koken met Kennis is ook mijn eigen leerschool, want koken is kennis én ervaring. Koken is een ambacht met veel specialiteiten, met ieder hun trucjes en inzichten. Juist dit maakt koken zo interessant en persoonlijk. Ik wil blijven leren en alle kennis en verhalen die ik daarbij op doe, spannende bereidingswijzen en trends maken mij nieuwsgierig. Waarom ik kook voor het Seniorenontmoetingspunt ‘Rustig aan is van de baan’: Je hobby uitvoeren en het creëren van maatschappelijke betrokkenheid, mooi toch!
De ingrediënten van lekkerder koken:
· Lekker koken met producten van de seizoenen
· Lekker koken betekent iets voelen bij de ingrediënten
· Lekker koken vraagt om enige kennis en inzicht in de kooktechnieken
· Koken is nog leuker als je snapt wat je doet
· Koken is leuk
· Koken is emotie
· Koken is het leukst als je liefde proeft
Er waren ook nog workshops pompoen versieren en schilderen. Deze werden druk bezocht door de aanwezige dames!
Seniorendag 29 mei en 26 juni: twee keer een gezellige picknick onder de bomen bij de geitjes aan de Boulevard. Met een ijsje bij Emma’s ter afsluiting.

 
Seniorendag 24 april: een modeshow en een lunch. De deelnemers hebben erg genoten van de modeshow en na de lunch kleding gepast en gekocht!
Seniorendag 27 maart: de senioren, die zich hadden opgegeven, genoten van een heerlijke wijnproeverij met hapjes. Jacques v.d. Berg hield een praatje over wijn en daarna konden de deelnemers drie wijnen proeven. Er werd een gezellig muziekje gedraaid. De wijkbroeder en de wijkagent waren aanwezig om vragen te beantwoorden. Weer een heel geslaagde dag.

 

 

Wil je meer informatie over het Seniorenontmoetingspunt klik dan hier!

*****

Stadlander maakte een verslag van de eerste bijeenkomst:

Rustig aan is van de baan op de Bergse Plaat. Op uitnodiging van de wijkcommissie en stichting Wij(k) kwamen dinsdagmiddag zeventig ouderen samen. Om samen te eten, maar vooral ook om samen te praten en na te denken over meer sociale activiteiten. Onder het motto ‘U vraagt, wij draaien’ konden de deelnemers ook terecht bij medewerkers van Stadlander en WijZijn voor vragen over wonen, welzijn en zorg en hield ook de wijkagent een spreekuur.
Veel ouderen in de wijk grepen de gelegenheid dan ook aan om naar het wijkcentrum te komen. “Ik zit al in het wijkwerk. Het is belangrijk dat er wat voor de wijk gedaan wordt. Dan is dit een heel mooi initiatief”, vindt Cisca Muller. Volgens haar tafelgenoten is er op de Bergse Plaat nog niet veel te doen voor zestigplussers. “Er staat hier wel een biljart, maar dat is het ook wel”, zegt Joop Grif. Joke van Schilt vult aan: “Er is ook nooit een bingo in de buurt.”
Activiteiten Het is duidelijk. De ouderen zouden best graag wat meer sociale activiteiten met elkaar ondernemen. Omdat ook de vergrijzing op de Bergse Plaat steeds meer zichtbaar wordt, organiseerden de wijkcommissie en stichting Wij(k) de maaltijd bij wijze van een try out. De bijeenkomst was vooral bedoeld om te inventariseren waar de oudere wijkbewoners behoefte aan hebben. De aanwezigen mochten hun wensen kenbaar maken op een groot bord. Populair onder de vrouwen is een workshop bloemschikken, terwijl de mannen meer zien in een bier- of wijnproeverij. Ook een rondje rond de Binnenschelde willen velen wel samen ondernemen.
Spreekuur Ondertussen gaat het ook over serieuzere zaken, aan tafel bij de wijkagent en de medewerkers van WijZijn en Stadlander. Frank Ernest, gebiedsconsulent bij Stadlander: “Op de Bergse Plaat wonen relatief veel mensen die in het bezit van een eigen woning zijn. Onder de oudere doelgroep is er interesse om te gaan huren, maar niet iedereen is even handig met de computer. Daarom probeer ik ze daar vandaag mee op weg te helpen.”
Vervolg Joke Grootemaat, voorzitter van de wijkcommissie, kan aan het einde van de middag niet anders dan tevreden zijn. “We hadden een goede opkomst, met veel positieve reacties. Iedereen had het naar zijn zin en ze hebben ook bijna allemaal aangegeven de volgende keer weer te willen komen.” Want een volgende keer komt er zeker aan.