Bergen op Zoom, bedankt
Normaal ben ik niet iemand die de publiciteit zoekt, maar ik wil nu een uitzondering maken.
Ik wil namelijk even een klein verhaaltje vertellen over het ontstaan van een Memoriam bankje voor mijn helaas te vroeg overleden vrouw, Marianne Govers-Oerlemans, en ik hoop dat dit een inspiratie wordt voor anderen.
Ja, waar moet je dan beginnen. Ik heb Marianne ontmoet op tienertoer toen ik 16 was (en zij 17). Ik loog toen over mijn leeftijd, want ik was net 16. Dus een dikke 15, maar ik vertelde tegen Marianne dat ik 17 was. Paar weken later heb ik het toch maar verteld. Na een jaar, heen en weer gereis met de trein, want ik woonde in Kerkrade en Marianne was een echte krab, heb ik besloten om op mijn 17e naar Bergen op Zoom te verhuizen. Ik moest trouwens eerst mijn haar afknippen, want anders kwam ik niet binnen in de Molstraat. Pa Oerlemans was een robuuste slager en daar moest je wel naar luisteren. Ik heb daar een paar mooie jaren doorgebracht.
Om het kort te houden. We zijn toen na een paar jaar getrouwd, kregen 2 prachtige kinderen en hebben turbulente periodes meegemaakt, die we samen overwonnen hebben. Vanaf ons prille begin hadden we het reisvirus te pakken en we werden verliefd op Amerika. Na de eerste reis naar New York en natuurlijk Disney in Florida, die we zonder de kinderen deden heb ik gezegd: dit moeten onze kinderen ook meemaken. Nou dat was niet tegen dovemans oren gezegd, want inmiddels zijn we 32 keer naar Amerika geweest en samen met de kids hebben we 48 staten bezocht. We hebben hier ook het Disney virus opgelopen en er hangen hier in de gang diverse opnames van onze kinderen, samen met Mickey. Mickey bleef even groot en je zag de kinderen groeien. Ook de natuur stond bij ons hoog in het vaandel en we hebben alle grote en kleine natuurparken in al die jaren bezocht. In 2018 was onze laatste trip, samen met de kinderen en ook mijn geweldige aanstaande schoonzoon en lieve schoondochter. Dit was een reis om nooit meer te vergeten.
Ja ja, nu komt het bankje. In de meeste natuurparken, stadparken zagen we regelmatig bankjes staan die aan iemand opgedragen waren. Marianne en ik vonden dat een mooie geste.
Helaas is Marianne overleden aan de gevolgen van een fataal ongeluk. Ze heeft na het ongeluk nog 8 weken gevochten, maar helaas er was te veel schade en ze moest de handdoek in de ring gooien.
Daar sta je dan. Het grootste verdriet en de wereld draait gewoon door. Ik wilde niet hebben dat Marianne, die volledig onbaatzuchtig was, vergeten zou worden. Eerst altijd alles voor een ander en op het einde dacht ze pas aan zichzelf.
Ik wilde heel graag dat zij altijd herinnerd zou worden. Dus, toen kwam het idee van een in memoriam bankje. Ook geactiveerd door mijn zwager, omdat we de as in Amerika zouden gaan uitstrooien op haar favoriete plek, (Tenaya Lake), zoek maar eens op. Nu hebben we ook een fijn plekje in Nederland, om aan haar te denken. Een klein beetje van haar as is onder het bankje geplaatst.
Eerst maar eens kijken hoe we dat voor elkaar zouden krijgen bij de gemeente. Ik heb via meerdere kanalen de gemeente Bergen op Zoom benaderd en na 2-3 weken, werd ik gebeld door een ambtenaar die aangaf dat hij toestemming ging verlenen tot het plaatsen van het bankje. Die man heeft toen mijn hele dag goed gemaakt. Ik had verwacht dat dit een hele stroperige procedure zou worden, die via verschillende instanties, commissies moest lopen, maar neen, dit was snel geregeld. Na enkele weken was het bankje, de tegels en de plaquette geregeld. Samen met een goede vriend hebben we toen de locatie klaargezet en het bankje werd uiteindelijk geplaatst. Het staat op steenworp afstand van het appartement en ik kan iedere dag even kijken.
Op facebook heb ik toen even binnen een groep (de Bergse plaat) verteld dat er een bankje zou komen. Ik heb hartverwarmende reacties gehad.
Ik wil graag een vonk zijn voor anderen die ook zoiets op willen zetten. Ik vind dit persoonlijk veel mooier dan een urn in zo’n nis. Het bankje spreekt meer aan. Het zou toch prachtig zij dat er meer van deze bankjes rondom het zoommeer zouden ontstaan.
Ik hoop dat dit een gevolg mag hebben. Je ziet, de gemeente staat hier welwillende tegen over.
Dus ook gemeente Bergen op Zoom, ESVShop (leverancier bankje), van der Heyden Sierbestrating (tegels), Ingrid Snepvangers van Saddlers Ambachtelijke Schoenmakerij (plaquette), alle Bergenaren, familie, vrienden, allemaal bedankt voor jullie hulp, medeleven, ondersteuning en nog veel meer.
Ga af en toe eens zitten, geniet van het uitzicht. Behandel de plek met respect en ik hoop dat jullie aan haar blijven denken.
Zegt het voort!
Frank Govers